A Spirulina olyan élelmiszer, amely a hagyományos étrend kiegészítését szolgálja, és koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat, valamint táplálkozási, illetve élettani hatással rendelkező anyagokat. A Spirulina 2-300 biológiailag aktív összetevőt tartalmaz. Ezek a bioaktív anyagok nem közvetlenül egy-egy betegségre, vagy kórokozókra vannak hatással, hanem elősegítik a méreganyagok kiürülését a szervezetből, másrészt gazdag tápanyagforrásként a szervezet kiegyensúlyozott működését támogatják. Ezáltal a szervezet képes egyensúlyba kerülni, és ezt az állapotot fenntartani. A vese kiválasztó, méregtelenítő tevékenységének biztosítása érdekében a Spirulina fogyasztással párhuzamosan megfelelő mennyiségű víz bevitele is szükséges.
1 g Spirulina tápláló anyag tartalma 1 kg zöldségének felel meg, ráadásul lágy, vékony sejtfala miatt, könnyebben emészthető, mint a zöldségek. A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek előszeretettel „superfood”, azaz „szuper élelmiszer” jelzővel illetik. Közismert, hogy a Spirulina a NASA űrhajósainak étrendjében is szerepel. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO, gyermekek és felnőttek számára is biztonságos, tápláló élelmiszerként javasolja a Spirulina fogyasztását.
A Spirulina bőséges tápanyagforrás, esszenciális aminosavakban gazdag. Ezért fogyasztása csökkenti az éhségérzetet, elősegíti az egészséges testsúly kialakulását.
A spirulina egyfajta kék-zöld alga, mely gazdag proteinben, béta-karotinban, klorofillban, antioxidánsokban, ásványi anyagokban és más olyan tápanyagokban, melyekre szervezetünknek szüksége van. Továbbá az egyik legismertebb lúgosító táplálék, mely segít abban, hogy a legyengült, savas szervezet egészséges, lúgos állapotúvá váljon.
A Spirulina az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz; vitaminokat, ásványi anyagokat, és mikroelemeket, antioxidánsokat, valamint fehérjéket és aminosavakat. Köztük esszenciális aminosavakat is, amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért azokat a táplálékkal szükséges felvenni. Említésre méltó a Spirulina igen magas, 50 százalékos fehérjetartalma (szárított állapotban majdnem 60 százalék), valamint omega 3 és omega 6 zsírsav-, valamint klorofill tartalma.
18 féle aminosav, benne valamennyi esszenciális aminosav,
vitaminok; B1, B2, B5, B6, B9, B12, A, E, C, béta-karotin.
ásványi anyagok;
mikroelemek;
pigmentek; fikocianin, klorofill,
nagy molekulasúlyú poliszacharidok,
szulfolipidek,
zsírsavak; omega 3, és omega 6
A Spirulina biológiailag aktív összetevői fontos szerepet töltenek be az immunrendszer megfelelő működésében, a méregtelenítésben, a vérnyomás szabályozásában, a vérképzésben, és az anyagforgalomban.
A poliszacharidok, a fikocianin és a béta-karotin támogatják az immunrendszer működését. Fokozódik a csontvelő aktivitása, megnő a makrofágok és a T-limfociták száma, aktívabban és nagyobb számban pusztítják el a kórokozókat. A vörösvértestek száma is emelkedik, ez segíti a sejtek oxigénhez jutását, és természetes működését. A fikocianin gyulladáscsökkentő, és fájdalomcsillapító hatású.
A klorofill méregtelenítő hatású, segíti a sejtek regenerálódását, lassítja az öregedést. Az omega 3 csökkenti a káros koleszterin szintet. Gátolja a vérlemezkék összetapadását, ezzel megelőzi a vérrögképződést. Ezáltal csökkenti mindazon kórképek előfordulásának esélyét, amelyekben a vérrögképződés szerepet játszik (trombózis, embólia, infarktus, valamint stroke).
A Spirulina aktív hatóanyagai együttesen kedvezően befolyásolják a leromlott, rossz fizikai állapotban lévő szervezet regenerációját, valamint a szervezet kiegyensúlyozott működését, a jó közérzet fenntartását.
Kinek ajánlott?
A Spirulinát a természeti népek évszázadok óta élelmiszerként fogyasztják. A fogyasztásából eredő mellékhatást, vagy egészségre káros tüneteket nem figyeltek meg. Ez egybevág az Egészségügyi Világszervezet, a WHO véleményével, mely szerint fogyasztása minden korosztály számára ajánlott.
A Spirulina és a Ganoderma kombinációja
A Ganodermában 400 féle, a Spirulinában 2-300 féle, a kettőben együtt 6-700 féle bioaktív tápanyag van. A Spirulina és a Ganoderma biológiailag aktív anyagai kiegészítik egymást. A Ganodermában és a Spirulinában eltérő poliszacharidok fordulnak elő, valamennyi hatékonyan támogatja az immunrendszert. A Ganoderma alacsonyabb fehérjetartalmát, és omega 3 zsírsav hiányát, a Spirulina magas fehérje-, és aminosav koncentrációja, valamint omega 3 zsírsav tartalma harmonikusan kiegészíti. A kettő együttes fogyasztása a szükséges tápanyagok széles spektrumát biztosítja az emberi szervezet számára.
„Ha a Ganoderma a király, a Spirulina a királynő.” (Dato’ Dr. Lim Siow Jin)
A Spirulina alga, tudományos nevén Spirulina platensis, vagy Arthrospira platensis, természetes körülmények között, magas karbonát tartalmú, lúgos közegben, élővizekben, tavakban, tengerben előforduló kék-zöld alga. Az algákkal ellentétben nem rendelkezik körülhatárolt sejtmaggal, viszont klorofill tartalmának köszönhetően a növényekhez hasonlóan fotoszintézist végez (fény segítségével széndioxidból és vízből szőlőcukrot állít elő). Spirál alakú fonalakat alkot, erről kapta a nevét. A fonalak telepekben tömörülnek.
A mayák már a IV. századtól ismerték, és rendkívüli, magas tápláló értéke miatt fogyasztották. A XVI. században az aztékok mindennapi éleleméül szolgált. A spanyol hódítók szerint a tavakból kihalászott zöld algából készített süteményfélét két lepény közé téve, valamint szárított formában fogyasztották.
A múlt század hatvanas éveiben európai kutatók feljegyezték, hogy a Szahara déli részén élő bennszülöttek a Csád tóból gyűjtött Spirulina algát a napon megszárítják, majd főzve, vagy sütve fogyasztják.
Az élővizekben termesztett, vagy vadon termett Spirulina tisztasága, táplálóanyag tartalma nem egyenletes, hanem változó. Mivel a Spirulina jellemző tulajdonsága, hogy a vízben lévő szennyeződéseket magához köti, az élővizekből gyűjtött Spirulina fogyasztása aggályos.
*: A továbbiakban – a latin, tudományos nevek írására vonatkozó szabályoknak megfelelően – dőlten szedjük a Spirulina szót, ha magára az algára gondolunk. Spirulina – álló betű – jelzi, ha általában, a készítményekről beszélünk.
A DXN a laboratóriumaiban többszörösen szelektált Spirulina törzseket ellenőrzött körülmények között, tápanyagokkal dúsított, tiszta vízben, medencékben termeszti. Ezek a medencék a szabadban vannak, mivel a napfényre szükség van a jó minőségű Spirulina termesztéshez. A Spirulina alga fotoszintézist végez; a fény összegyűjtésével a magas karbonát tartalmú vízben, a széndioxidból és a vízből szőlőcukrot képes előállítani. A termesztett Spirulina algát szárítják és kíméletesen porítják. A Spirulina feldolgozása teljes körű minőség-ellenőrzés mellett, a DXN saját GMP (Good Manufacturing Practice – Helyes Gyártási Gyakorlat) minősítésű gyárában történik. Ez biztosítja a DXN Spirulina kiváló minőségét, és magas biológiailag aktív hatóanyag tartalmát.
A Spirulina tápanyag hozama oly magas, hogy nincs még egy olyan alga, vagy magasabb rendű növény, mely egységnyi területen képes a Spirulinához hasonló mennyiségű biomassza, szárazanyag, fehérje és tápanyag előállítására.
Éppen ezért egyre többet olvashatunk róla a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakirodalomban is, mint szuperélelmiszerről, a tökéletes táplálékról, a jövő élelmiszeréről. Sőt, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági – és Élelmiszertudományi Karán Mosonmagyaróváron algatörzseket tartanak fenn és szaporítanak tudományos céllal. Nemzetközi kutatások folynak különböző algákkal – Spirulinával is -, mint a növénytermesztésben alkalmazható tápanyagokkal.